De Hoofdchakra's: Chakra 1, het chakra dat ons fysieke lichaam goed laat functioneren

DE HOOFDCHAKRA’S, UITLEG OVER WAAROM ZE BELANGRIJK VOOR ONS ZIJN

Dit is deel 5 van een serie berichten over ons Energiesysteem. Deze keer: de hoofdchakra’s.

♦ ♦ ♦

De Hoofdchakra’s: Spirituele groei en bewustzijnsontwikkeling

Het Chakrasysteem is niet alleen een verbindend en onontbeerlijk deel van ons energiesysteem. Het zorgt ook voor spirituele groei, die zich vanuit het Wortelchakra of Basischakra (Chakra 1) omhoog beweegt en steeds verder naar de spirituele wereld opklimt van het Kruinchakra (Chakra 7). De verticaal geplaatste rij van de 7 hoofdchakra’s. Daarbij geeft het je ook de mogelijkheid steeds meer bewustzijn te ontwikkelen van wie je bent, wat je doet en hoe jij je verhoudt tot de buitenwereld. Op welke gebieden dat gebeurt zien we aan de individuele hoofdchakra’s.

Chakra 1, de basis van ons fysieke bestaan

Het Wortelchakra of Basischakra is vooral een chakra dat alle basisvoorwaarden voor een fysiek leven ondersteunt en controleert. Belangrijke zaken zijn je veilig voelen, gezond zijn, vitaal zijn en een goede basisenergie hebben. Ook horen bij dit chakra je vertrouwd voelen met het hebben van een fysiek lichaam. En je fijn voelen op aarde en je gewenst voelen op deze aardbol (aarding). Alles wat in de basis zou moeten werken in ons lichaam wordt door een goed werkend Basischakra verzorgt.

Problemen met dit chakra kunnen zich uiten in kou, en je gewoon fysiek niet prettig voelen. Specifiek voor dit chakra zijn chronische ziektes of vaak terugkerende klachten. Verder een soort basisangst en een algeheel gebrek aan vertrouwen. Maar ook in je niet thuis voelen op aarde of in je lichaam, slecht geaard en zweverig zijn, chronisch niet goed in je vel zitten. En geen goede fysieke basis hebben waarop je kunt vertrouwen.

De Hoofdchakra's: Chakra 1, het chakra dat ons fysieke lichaam goed laat functioneren

Tabel Chakra 1

CHAKRA CHAKRA 1, HET WORTELCHAKRA
LOCATIE Aan het eind van de ruggengraat.
LICHAAMSDELEN Anus. Rectum. Dikke darm (laatste deel). Bijnieren. Skelet. Ruggengraat. Gebit. Bloed. Benen en voeten.
SLEUTELWOORDEN Het leven in een fysiek lichaam. Verbinding met de aarde: aarding, gronden. Liefde voor het leven en levensvreugde. Begin van de kundalini. Zelfbehoud. Wilskracht. Uithoudingsvermogen. Vitaliteit.
BALANS Gevoel van veiligheid. Vertrouwen en zelfvertrouwen. Wilskracht. Stabiliteit. Het recht om te bestaan. Aarding. Gezondheid. Levenskracht.
DISBALANS Trauma. Angst. Vermoeidheid. Ontevredenheid. Gewichtsproblemen. Eetproblemen. Lage rugpijn. Hernia. Botziektes. Osteoporose.
KLEUR Rood (hoofdkleur). Zwart.
GEUR Patchouli. Vetiver. Ceder. Kruidnagel.
EDELSTENEN Rood: Granaat. Robijn. Rode jaspis. Zwart: Zwarte obsidiaan. Zwarte toermalijn. Hematiet.


Chakra 2, leven in een fysiek lichaam

Het Sacraalchakra, ook het Heiligbeenchakra of Sekschakra genoemd, gaat vooral over hoe je je voelt in een fysiek lichaam. Het is het chakra van de emoties: wat doet het met mij wat ik hier op aarde ervaar, en hoe reageer ik daar met mijn emoties op. Daarnaast gaat dit chakra over sensualiteit en seksualiteit. Over het beleven op allerlei manieren van hoe jouw lichaam voelt, hoe lichamen bewegen, wat je er allemaal mee kunt doen. Het is het chakra van de fysieke ervaringen. Van beweging en fysiek ritme. Van levensvreugde en mee stromen met het leven.

Problemen met dit chakra uiten zich vaak in emotionele problemen: te weinig of te veel emoties. Verder moeite hebben met aangeraakt worden, intimiteit en seksualiteit. Een te grote of te kleine behoefte aan seks, en seksualiteit die niet bevredigend is. Niet liefdevol met je lichaam omgaan en je lichaam niet mooi vinden. Niet goed voor jezelf zorgen en voor dat waar je om geeft. Fysieke problemen zoals hormonale problemen, menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen en overgangsklachten.

De Hoofdchakra's: Chakra 2, het chakra dat ons fijn laat voelen in en over ons lichaam

 Tabel Chakra 2

CHAKRA CHAKRA 2, HET SACRAALCHAKRA
LOCATIE Op de onderbuik, ongeveer halverwege schaambeen en navel. Aan de rugzijde: het heiligbeen.
LICHAAMSDELEN Seksuele organen. Vagina. Baarmoeder. Eierstokken. Penis. Prostaat. Testikels. Nieren. Blaas. Alle lichaamsvloeistoffen (behalve het bloed).
SLEUTELWOORDEN Beweging. Gevoelens. Emoties. Verlangens. Seksualiteit. Seksuele energie. Reproductie. Intimiteit. Hormonen. Passie. Dans en ritme. Lichaamsverzorging. Fysiek loslaten en toelaten.
BALANS Harmonieuze relaties. Intimiteit met anderen. Intimiteit met je eigen lichaam. Fysieke creativiteit. Fysiek plezier. Emotionele stabiliteit. Elegantie.
DISBALANS Seksuele problemen. Angst voor intieme relaties. Afkeer van aangeraakt worden. Rigiditeit. Emotionele problemen en emotionele afhankelijkheid. Hormonale problemen.
KLEUR Oranje.
GEUR Ylang Ylang. Sinaasappel. Mandarijn. Muskus. Oranjebloesem.
EDELSTENEN Carneool. Oranje calciet. Oranje maansteen. Vuuropaal. Zonnesteen.

Chakra 3, wie ben ik en hoe gedraag ik me

Het Zonnevlechtchakra is het chakra van de persoonlijkheid. Het gaat over wie je wilt zijn als persoonlijkheid, hoe je je wilt tonen aan en neerzetten in de wereld. De Zonnevlecht hangt samen met je gedrag, hoe je je uit tegenover andere mensen en situaties. En natuurlijk ook: hoe je jezelf ziet in het geheel. Het gaat ook over hoe je het leven verteert. Dit chakra hangt sterk samen met maatschappij, economie, school en werk. Met alles wat er in de buitenwereld gebeurt. Macht en Wil zijn 2 belangrijke woorden van dit chakra. En het is het chakra waarin zich ook het ego bevindt.

Problemen met het Zonnevlechtchakra uiten zich vaak in de spijsvertering en klachten van veel van de buikorganen. Daarnaast kan dit chakra gaan over problemen met je energie, vaak vermoeid zijn. Het kan zich ook uiten als persoonlijkheidsproblemen. Iemand waarmee het moeilijk omgaan is. Mensen die op allerlei manieren egoïstisch gedrag vertonen. En ook mensen die moeilijk zijn voor zichzelf of die moeilijk hun plekje in de wereld kunnen vinden. Als je niet goed weet wie je bent of wie je wilt zijn. Of hoe je het beste met de wereld om je heen kunt omgaan.

Chakra 3, het chakra waarmee we onze persoonlijkheid ontwikkelen

Tabel Chakra 3

CHAKRA CHAKRA 3, DE ZONNEVLECHT
LOCATIE Net onder de ribbenkast (in het midden, onder het borstbeen).
LICHAAMSDELEN Maag. Lever. Galblaas. Milt. Alvleesklier (pancreas). Dunne darm. Dikke darm (eerste deel).
SLEUTELWOORDEN Macht. Wil. Moed. Handelen. Energie. Kracht en sterkte. Relaties. Vriendschap. Ambitie. Vertrouwen. Balans. Ruimte. Verandering. Ego. Discipline. Je eigen wereld.
BALANS Verantwoordelijkheid. Spontaniteit. Respect. Humor. Warme persoonlijkheid. Evenwichtige relaties. Eigenwaarde. Zelfdiscipline. Doorzettingsvermogen.
DISBALANS Agressie. Manipulatie. Arrogantie. Egoïsme. Hebzucht. Rusteloosheid. Vermoeidheid. Impulsiviteit. Apathie. Hyperactiviteit. Irritatie. Control freak.
KLEUR Geel.
GEUR Citroen. Petitgrain. Bergamot. Jeneverbes. Rozemarijn.
EDELSTENEN Citrien. Gouden topaas. Pyriet. Tijgeroog. Gele fluoriet. Champagne calsiet.

Chakra 4, in harmonie en balans zijn met het Hartchakra

Het Hartchakra is het middelste chakra van de zeven hoofdchakra’s. Ook in zijn werking is dit het chakra van het midden, het chakra van harmonie en balans, van verbinding. Het chakra dat er voor zorgt dat fysiek en spiritueel er beide mogen zijn en goed met elkaar samenwerken. Het Hartchakra is het chakra van de liefde, met daaraan gekoppeld positieve zaken als vriendelijkheid, zachtaardigheid, compassie, overgave en acceptatie. Het Hartchakra helpt je om de balans te vinden en in harmonie om te gaan met alles wat er op je pad komt.

Problemen met het Hartchakra komen vooral voor in hart en bloedvaten. En daarnaast in de ademhalingswegen. Het is belangrijk voor mensen die moeite hebben een goede balans in hun leven te vinden, of te snel of te vaak uit hun doen raken. Als chakra van de liefde is het ook belangrijk om jezelf lief te hebben en anderen liefdevol te behandelen. En beter om te gaan met zaken als kwetsbaarheid, teleurstelling, jaloezie en depressieve gevoelens.

De Hoofdchakra's: Chakra 4, het Hartchakra

Tabel Chakra 4

CHAKRA CHAKRA 4, HET HARTCHAKRA
LOCATIE Het centrum van de borst. Het bevindt zich (op jonge leeftijd) precies midden tussen de tepels.
LICHAAMSDELEN Hart. Bloed. Bloedsomloop. Huid. Borst en borstkas. Longen. Ademhaling. Armen en handen.
SLEUTELWOORDEN Liefde. Vertrouwen. Harmonie. Balans. Verbondenheid. Gevoel. Acceptatie. Overgave. Compassie. Positiviteit.
BALANS Liefhebbend. Teder. Hartelijk. Toegenegen. Warm en toegankelijk. Vredig. Empathisch. Optimistisch. Onbaatzuchtig. Gevoelig.
DISBALANS Teleurstelling. Depressie. Kritisch. Jaloezie. Sentimentaliteit. Gevoelens van schuld en onwaardigheid. Kwetsbaarheid. Harteloosheid. Intolerantie. Eenzaamheid.
KLEUR Groen (hoofdkleur) Roze.
GEUR Roos. Jasmijn. Rozenhout. Geranium. Lavendel. Cypres.
EDELSTENEN Groen: Jade. Malachiet. Smaragd. Peridoot. Heliotroop (of bloedsteen). Roze: Rozenkwarts. Rhodochrosiet. Rhodoniet.

Chakra 5, laten zien wie je bent en waar je voor staat

Het Keelchakra of Halschakra is het chakra van communicatie. Hiermee laat je weten wie je bent, wie je wilt zijn, wat je bezig houdt. Je communiceert vanuit dit chakra iets heel belangrijks: jouw waarheid. Ook is dit het chakra van expressie: jezelf laten zien aan de wereld. Niet alleen hoe je als totaal bent, maar ook in allerlei details. Wat vind ik leuk om van mezelf te laten zien? Wat wil ik graag voor het voetlicht brengen? En wat zit er in me dat graag getoond wil worden? Het laat het authentieke wezen zien dat jij bent. Bezig zijn vanuit je Keelchakra geeft je de voldoening dat je er mag zijn, dat je waardevol bent, en laat je spelen met het leven.

Problemen met het Keelchakra liggen fysiek vaak op het gebied van de keel, de stem en de mond. En het kan ook te maken hebben met het niet goed ademhalen. Het leven niet volledig binnen laten komen, en ook niet goed kunnen loslaten wat je niet meer nodig hebt. Daarnaast uit het zich vooral in de communicatie met anderen en hoe je jezelf presenteert aan de wereld. Dingen als te veel of te weinig praten. Problemen hebben met andere mensen doordat je niet goed communiceert. Of doordat je te introvert of verlegen bent om jezelf te tonen zoals je bent. En jezelf niet waardevol genoeg vinden om gezien te worden, of juist te zeer aanwezig te zijn.

De Hoofdchakra's: Chakra 5, het Keelchakra

Tabel Chakra 5

CHAKRA CHAKRA 5, HET KEELCHAKRA
LOCATIE Keelgebied. Iets onder het strottenhoofd.
LICHAAMSDELEN Keel. Slokdarm. Luchtpijp. Kaken. De oren en het gehoor. Stem. Nek. Schouders.
SLEUTELWOORDEN Creativiteit. Expressie. Communicatie. Resonantie. Waarheid. Authenticiteit. Onafhankelijkheid. Ritme, beweging en dans.
BALANS Duidelijke communicatie. Heldere stem. Creatief. Goede luisteraar. Loyaal naar zichzelf toe. Gevoel voor ritme en timing.
DISBALANS Zwakke stem. Introversie. Verlegenheid. Moeizame expressie. Stotteren. Te veel of te weinig praten. Slecht communiceren.
KLEUR Lichtblauw of hemelsblauw.
GEUR Salie. Scharlei. Eucalyptus. Pepermunt. Kamille.
EDELSTENEN Aquamarijn. Chalcedoon. Chrysokolla. Turkoois. Blauwe toermalijn.

Chakra 6, het leren doorzien van de illusies van de buitenwereld

Het Derde Oog, ook het Voorhoofdschakra genoemd, is fysiek betrokken bij een deel van de hersenen en ons zenuwstelsel. Het is ook heel belangrijk voor ons hormoonstelsel. Spiritueel kijkt het op een andere manier naar de wereld. Het kan illusies doorzien, en heeft de mogelijkheid dingen waar te nemen die niet voor onze gewone zintuigen zichtbaar zijn, maar die daarom nog niet minder werkelijk zijn. Het Derde Oog helpt je om meer inzicht te krijgen in hoe het leven echt in elkaar zit. Het staat in verband met de wereld van de energieën. Het is het chakra dat begrip heeft voor de waarde van dromen en symboliek, voor fantasie en visualisatie. En bevordert verschillende spirituele zintuigen zoals helderziendheid.

Problemen met het Derde Oog liggen vaak op het vlak van de hersenen en van ons zenuwstelsel. Het kunnen oogklachten of oorklachten zijn. Daarnaast kunnen problemen in het hormoonstelsel hier hun oorsprong hebben, want dit chakra stuurt het hele hormoonsysteem aan. Verder hangt het samen met concentratie- en geheugenproblemen. En een heel materialistische kijk op het leven hebben, met een gebrek aan fantasie en mentale inflexibiliteit.

Chakra 6, het Derde Oog

Tabel Chakra 6

CHAKRA CHAKRA 6, HET DERDE OOG
LOCATIE Net boven het midden van de lijn, die door de bovenkant van de wenkbrauwen wordt gevormd. Op het achterhoofd iets lager.
LICHAAMSDELEN Kleine hersenen. Zenuwstelsel. Pijnappelklier. Gezicht. De ogen en het zicht. Bijholtes. Hormoonsysteem.
SLEUTELWOORDEN Visualisatie en voorstellingsvermogen. Fantasie. Dromen. Symboliek. Begrip. Inzicht. Bewustzijn. Intuïtie. Heldere zintuigen. Paranormale begaving.
BALANS Open staan voor de metafysische wereld. Werken met energieën. Gemakkelijke inbeelding en visualisatie. Blikverruiming. Horizonverbreding.
DISBALANS Gebrek aan fantasie. Slechte concentratie. Slecht geheugen. Oogproblemen. Koppigheid. Rationalisme. Materialisme. Illusies. Obsessies. Mentale inflexibiliteit.
KLEUR Donkerblauw of indigo.
GEUR Laurier. Mirte. Kamfer. Den.
EDELSTENEN Azuriet. Labradoriet. Lapis lazuli. Saffier. Sodaliet.

Chakra 7, in contact staan met de hogere dimensies

Het Kruinchakra vormt de verbinding met de rest van het universum en met de hogere dimensies. Het is het chakra van het bewustzijn en van de spiritualiteit. Van meditatie en wijsheid, het zoeken naar verlichting en het ervaren van een eenheidsgevoel, het contact met Al Wat Is. Ook is dit het chakra van transformatie en transmutatie, van het veranderen en verbeteren in iets hogers. Het Kruinchakra vormt de verbinding tussen fysiek en spiritueel, tussen aarde en hemel. En vormt op deze manier het overgangschakra tussen de materiële en de metafysische wereld.

Problemen met het Kruinchakra kunnen zich fysiek voordoen in de grote hersenen en het centrale zenuwstelsel. Zoals duizeligheid, neuralgie, epilepsie en verschillende andere hersenziektes. Andere problemen die met Chakra 7 samenhangen zijn het ontkennen van de spirituele wereld en je eigen spiritualiteit, doelloosheid en een gebrek aan levenszin, vluchtgedrag en rigide overtuigingen. Daarnaast problemen met tolerantie en het vaak veroordelen van anderen. Of van het jezelf te goed vinden voor anderen of deze wereld.

Chakra 7, het Kruinchakra

Tabel Chakra 7

CHAKRA CHAKRA 7, HET KRUINCHAKRA
LOCATIE Boven op het hoofd.
LICHAAMSDELEN Centrale zenuwstelsel. Grote hersenen. Hersenschors. Epifyse of pijnappelklier. Schedel.
SLEUTELWOORDEN Spiritualiteit. Meditatie. Bewustzijn. Lichtwerk. Wijsheid. Geloof. Verbinding met je Hoger Zelf en God Zelf/Ik Ben. Eenheidsgevoel. Verlichting. Zelfrealisatie.
BALANS Bewust leven. Spirituele interesses. Geloof. Geestkracht. Eenheid. Intelligentie. Oordeelloosheid.
DISBALANS Afkeer van spiritualiteit. Zelfontkenning. Gebrek aan levenszin. Doelloosheid. Afgescheidenheid. Vluchtgedrag. Leerproblemen. Rigide overtuigingen.
KLEUR Violet (hoofdkleur). Wit. Transparant.
GEUR Sandelhout. Wierook. Mirre. Viooltjes.
EDELSTENEN Violet: Amethist. Fluoriet.
Wit: Witte opaal. Witte chalcedoon.
Transparant: Bergkristal. Diamant.

♦ ♦ ♦

Vervolg, Deel 6: De Bijchakra’s.

Hieronder staan alle delen in de juiste volgorde:

Het Energiesysteem

De Aura

De Auralagen

De Chakra’s

De Hoofdchakra’s

De Bijchakra’s

De Kundalini

De Meridianen

De Acupunctuurpunten

De Nadi’s

Reactions are disabled.