Hoofdchakra’s 4-7

DE HOOFDCHAKRA’S 4-7, WAT DOEN ZE EN WAAROM ZIJN ZE BELANGRIJK

Dit is deel 6 van een serie berichten over ons Energiesysteem. Deze keer het vervolg op de hoofdchakra’s 1-3: de hoofdchakra’s 4-7.

♦ ♦ ♦

Chakra 4, in harmonie en balans zijn met het Hartchakra

Het Hartchakra is het middelste chakra van de zeven hoofdchakra’s. Ook in zijn werking is dit het chakra van het midden, het chakra van harmonie en balans, van verbinding. Het chakra dat er voor zorgt dat fysiek en spiritueel er beide mogen zijn en goed met elkaar samenwerken. Het Hartchakra is het chakra van de liefde, met daaraan gekoppeld positieve zaken als vriendelijkheid, zachtaardigheid, compassie, overgave en acceptatie. Het Hartchakra helpt je om de balans te vinden en in harmonie om te gaan met alles wat er op je pad komt.

Problemen met het Hartchakra komen vooral voor in hart en bloedvaten. En daarnaast in de ademhalingswegen. Het is belangrijk voor mensen die moeite hebben een goede balans in hun leven te vinden, of te snel of te vaak uit hun doen raken. Als chakra van de liefde is het ook belangrijk om jezelf lief te hebben en anderen liefdevol te behandelen. En beter om te gaan met zaken als kwetsbaarheid, teleurstelling, jaloezie en depressieve gevoelens.

De Hoofdchakra's: Chakra 4, het Hartchakra

Tabel Chakra 4

CHAKRA CHAKRA 4, HET HARTCHAKRA
LOCATIE Het centrum van de borst. Het bevindt zich (op jonge leeftijd) precies midden tussen de tepels.
LICHAAMSDELEN Hart. Bloed. Bloedsomloop. Huid. Borst en borstkas. Longen. Ademhaling. Armen en handen.
SLEUTELWOORDEN Liefde. Vertrouwen. Harmonie. Balans. Verbondenheid. Gevoel. Acceptatie. Overgave. Compassie. Positiviteit.
BALANS Liefhebbend. Teder. Hartelijk. Toegenegen. Warm en toegankelijk. Vredig. Empathisch. Optimistisch. Onbaatzuchtig. Gevoelig.
DISBALANS Teleurstelling. Depressie. Kritisch. Jaloezie. Sentimentaliteit. Gevoelens van schuld en onwaardigheid. Kwetsbaarheid. Harteloosheid. Intolerantie. Eenzaamheid.
KLEUR Groen (hoofdkleur) Roze.
GEUR Roos. Jasmijn. Rozenhout. Geranium. Lavendel. Cypres.
EDELSTENEN Groen: Jade. Malachiet. Smaragd. Peridoot. Heliotroop (of bloedsteen). Roze: Rozenkwarts. Rhodochrosiet. Rhodoniet.

Chakra 5, laten zien wie je bent en waar je voor staat

Het Keelchakra of Halschakra is het chakra van communicatie. Hiermee laat je weten wie je bent, wie je wilt zijn, wat je bezig houdt. Je communiceert vanuit dit chakra iets heel belangrijks: jouw waarheid. Ook is dit het chakra van expressie: jezelf laten zien aan de wereld. Niet alleen hoe je als totaal bent, maar ook in allerlei details. Wat vind ik leuk om van mezelf te laten zien? Wat wil ik graag voor het voetlicht brengen? En wat zit er in me dat graag getoond wil worden? Het laat het authentieke wezen zien dat jij bent. Bezig zijn vanuit je Keelchakra geeft je de voldoening dat je er mag zijn, dat je waardevol bent, en laat je spelen met het leven.

Problemen met het Keelchakra liggen fysiek vaak op het gebied van de keel, de stem en de mond. En het kan ook te maken hebben met het niet goed ademhalen. Het leven niet volledig binnen laten komen, en ook niet goed kunnen loslaten wat je niet meer nodig hebt. Daarnaast uit het zich vooral in de communicatie met anderen en hoe je jezelf presenteert aan de wereld. Dingen als te veel of te weinig praten. Problemen hebben met andere mensen doordat je niet goed communiceert. Of doordat je te introvert of verlegen bent om jezelf te tonen zoals je bent. En jezelf niet waardevol genoeg vinden om gezien te worden, of juist te zeer aanwezig te zijn.

De Hoofdchakra's: Chakra 5, het Keelchakra

Tabel Chakra 5

CHAKRA CHAKRA 5, HET KEELCHAKRA
LOCATIE Keelgebied. Iets onder het strottenhoofd.
LICHAAMSDELEN Keel. Slokdarm. Luchtpijp. Kaken. De oren en het gehoor. Stem. Nek. Schouders.
SLEUTELWOORDEN Creativiteit. Expressie. Communicatie. Resonantie. Waarheid. Authenticiteit. Onafhankelijkheid. Ritme, beweging en dans.
BALANS Duidelijke communicatie. Heldere stem. Creatief. Goede luisteraar. Loyaal naar zichzelf toe. Gevoel voor ritme en timing.
DISBALANS Zwakke stem. Introversie. Verlegenheid. Moeizame expressie. Stotteren. Te veel of te weinig praten. Slecht communiceren.
KLEUR Lichtblauw of hemelsblauw.
GEUR Salie. Scharlei. Eucalyptus. Pepermunt. Kamille.
EDELSTENEN Aquamarijn. Chalcedoon. Chrysokolla. Turkoois. Blauwe toermalijn.

Chakra 6, het leren doorzien van de illusies van de buitenwereld

Het Derde Oog, ook het Voorhoofdschakra genoemd, is fysiek betrokken bij een deel van de hersenen en ons zenuwstelsel. Het is ook heel belangrijk voor ons hormoonstelsel. Spiritueel kijkt het op een andere manier naar de wereld. Het kan illusies doorzien, en heeft de mogelijkheid dingen waar te nemen die niet voor onze gewone zintuigen zichtbaar zijn, maar die daarom nog niet minder werkelijk zijn. Het Derde Oog helpt je om meer inzicht te krijgen in hoe het leven echt in elkaar zit. Het staat in verband met de wereld van de energieën. Het is het chakra dat begrip heeft voor de waarde van dromen en symboliek, voor fantasie en visualisatie. En bevordert verschillende spirituele zintuigen zoals helderziendheid.

Problemen met het Derde Oog liggen vaak op het vlak van de hersenen en van ons zenuwstelsel. Het kunnen oogklachten of oorklachten zijn. Daarnaast kunnen problemen in het hormoonstelsel hier hun oorsprong hebben, want dit chakra stuurt het hele hormoonsysteem aan. Verder hangt het samen met concentratie- en geheugenproblemen. En een heel materialistische kijk op het leven hebben, met een gebrek aan fantasie en mentale inflexibiliteit.

Chakra 6, het Derde Oog

Tabel Chakra 6

CHAKRA CHAKRA 6, HET DERDE OOG
LOCATIE Net boven het midden van de lijn, die door de bovenkant van de wenkbrauwen wordt gevormd. Op het achterhoofd iets lager.
LICHAAMSDELEN Kleine hersenen. Zenuwstelsel. Pijnappelklier. Gezicht. De ogen en het zicht. Bijholtes. Hormoonsysteem.
SLEUTELWOORDEN Visualisatie en voorstellingsvermogen. Fantasie. Dromen. Symboliek. Begrip. Inzicht. Bewustzijn. Intuïtie. Heldere zintuigen. Paranormale begaving.
BALANS Open staan voor de metafysische wereld. Werken met energieën. Gemakkelijke inbeelding en visualisatie. Blikverruiming. Horizonverbreding.
DISBALANS Gebrek aan fantasie. Slechte concentratie. Slecht geheugen. Oogproblemen. Koppigheid. Rationalisme. Materialisme. Illusies. Obsessies. Mentale inflexibiliteit.
KLEUR Donkerblauw of indigo.
GEUR Laurier. Mirte. Kamfer. Den.
EDELSTENEN Azuriet. Labradoriet. Lapis lazuli. Saffier. Sodaliet.

Chakra 7, in contact staan met de hogere dimensies

Het Kruinchakra vormt de verbinding met de rest van het universum en met de hogere dimensies. Het is het chakra van het bewustzijn en van de spiritualiteit. Van meditatie en wijsheid, het zoeken naar verlichting en het ervaren van een eenheidsgevoel, het contact met Al Wat Is. Ook is dit het chakra van transformatie en transmutatie, van het veranderen en verbeteren in iets hogers. Het Kruinchakra vormt de verbinding tussen fysiek en spiritueel, tussen aarde en hemel. En vormt op deze manier het overgangschakra tussen de materiële en de metafysische wereld.

Problemen met het Kruinchakra kunnen zich fysiek voordoen in de grote hersenen en het centrale zenuwstelsel. Zoals duizeligheid, neuralgie, epilepsie en verschillende andere hersenziektes. Andere problemen die met Chakra 7 samenhangen zijn het ontkennen van de spirituele wereld en je eigen spiritualiteit, doelloosheid en een gebrek aan levenszin, vluchtgedrag en rigide overtuigingen. Daarnaast problemen met tolerantie en het vaak veroordelen van anderen. Of van het jezelf te goed vinden voor anderen of deze wereld.

Chakra 7, het Kruinchakra

Tabel Chakra 7

CHAKRA CHAKRA 7, HET KRUINCHAKRA
LOCATIE Boven op het hoofd.
LICHAAMSDELEN Centrale zenuwstelsel. Grote hersenen. Hersenschors. Epifyse of pijnappelklier. Schedel.
SLEUTELWOORDEN Spiritualiteit. Meditatie. Bewustzijn. Lichtwerk. Wijsheid. Geloof. Verbinding met je Hoger Zelf en God Zelf/Ik Ben. Eenheidsgevoel. Verlichting. Zelfrealisatie.
BALANS Bewust leven. Spirituele interesses. Geloof. Geestkracht. Eenheid. Intelligentie. Oordeelloosheid.
DISBALANS Afkeer van spiritualiteit. Zelfontkenning. Gebrek aan levenszin. Doelloosheid. Afgescheidenheid. Vluchtgedrag. Leerproblemen. Rigide overtuigingen.
KLEUR Violet (hoofdkleur). Wit. Transparant.
GEUR Sandelhout. Wierook. Mirre. Viooltjes.
EDELSTENEN Violet: Amethist. Fluoriet.
Wit: Witte opaal. Witte chalcedoon.
Transparant: Bergkristal. Diamant.

♦ ♦ ♦

 Vervolg: Deel 7: De Bijchakra’s of kleine chakra’s

Hieronder staan alle delen in de juiste volgorde:

Het Energiesysteem

De Aura

De Auralagen

De Chakra’s: Inleiding

De Hoofdchakra’s 1-3

De Hoofdchakra’s 4-7

De Bijchakra’s

De Kundalini

De Meridianen

De Acupunctuurpunten

De Nadi’s