De 3 lichtkanalen van de Kundalini: Sushumna, Ida en Pingala

KUNDALINI, DE LEVENKRACHT VOOR ONS GEHELE ENERGIESYSTEEM

Dit is deel 8 van een serie berichten over ons Energiesysteem. Deze keer het vervolg op de hoofdchakra’s 4-7: de Kundalini.

♦ ♦ ♦

De Kundalini, onze bron van prana, chi of ki

De Kundalini is onze levenskracht, de energie die zowel de basisenergiebron als de grootste energiebron van ons lichaam is. Deze energie wordt vaak aangeduid met de term prana, en soms ook met chi of qi uit de Chinese energieleer of het Japanse ki dat we van Reiki kennen.

De Kundalini is de energie die alle weefsels, organen en lichaamscellen via de chakra’s, meridianen en nadi’s van energie voorziet. Het wordt voorgesteld als een opgerolde slang die aan het ondereinde van de ruggengraat ligt, met de bedoeling zich op te richten. Het is een verticaal kanaal dat zich bevindt in Chakra 1, het Wortelchakra. En de mogelijkheid en bedoeling heeft op te stijgen door de hogere chakra’s tot Chakra 7, het Kruinchakra. Waardoor het met de hogere dimensies is verbonden.

Het lichtkanaal met de 2 slangen

De Kundalini is een soort lichtkanaal dat zich in de ruggengraat bevindt. Het bestaan uit 3 kanalen. Een groter lichtkanaal in het midden met neutrale energie, die de naam Sushumna draagt. En daaromheen 2 kleinere lichtkanalen of lichtslangen: een mannelijke slang, Pingala genaamd, en een vrouwelijke slang, Ida genaamd. Ze worden ook Shiva en Shakti genoemd. Deze beide kleinere slangen dragen onze mannelijke en vrouwelijke energie. Deze 3 lichtkanalen worden ook wel de grote nadi’s genoemd, in tegenstelling tot de kleine nadi’s die later nog aan bod komen. Ze hebben de spiraalvorm van ons DNA.

De kundalini die opstijgt en tot verlichting kan leiden

Het opstijgen of Kundalini Ontwaken

We kunnen de Kundalini vergelijken met een cobraslang die door een fakir met muziek aangemoedigd wordt zich op te richten. Het lijkt op het esculaapteken van dokters dat van de Kundalini is afgeleid (deze heeft echter maar een slang). In ons lichaam zal dit kanaal opstijgen als we ons spiritueel verder ontwikkelen. Waarbij het zich openen en ontwikkelen van ieder hoger chakra de Kundalini de mogelijkheid biedt op te stijgen naar dat chakra. En het zo van zijn volle levenskracht te voorzien. Wat de fysieke en spirituele mogelijkheden van dat chakra dan zijn volledige potentieel geeft. Dit opstijgen heet het Kundalini Ontwaken.

Uitstijgen boven de dualiteit

De Kundalini is zowel een neutrale als dubbelzijdige seksuele energie. En staat symbool voor verlichting, het groeien van dualiteit naar eenheid. Wanneer de Kundalini door alle chakra’s kan opstijgen, kunnen de mannelijke en vrouwelijke energie tot een eenheid samensmelten, en stijg je uit boven de illusie: de verlichting. Deze uitstijging boven de illusie en de verlichting wordt gesymboliseerd door de vleugels, die aangeven dat je vrij bent en niet meer geketend aan de illusie en de aardse omstandigheden.

Het geeft dus ook aan dat we in feite tweezijdige wezens zijn, ondanks dat ons lichaam vrouwelijk of mannelijk is. Dat we de beschikking hebben over zowel mannelijke als vrouwelijke energie, en deze naar believen kunnen gebruiken. En dat mannelijk en vrouwelijk een veel diepere betekenis hebben dan onze geslachtsdelen en lichaamsvormen lijken te vertegenwoordigen.

Problemen van het Kundalini Ontwaken voorkomen

Bij het ontwikkelen van het Kundalinikanaal is het van belang dat dit op een rustige wijze gebeurt. De blokkades die vaak aanwezig zijn in de chakra’s hebben tijd nodig te worden verwijderd. Dit gebeurt onder andere wanneer je je spiritueel ontwikkelt, waardoor je andere overtuigingen krijgt. En zo gedateerde en negatieve gedachten, overtuigingen en emoties begint los te laten. Of als je helende energieën gebruikt die je daarbij helpen.

Wanneer het stimuleren van de Kundalini te veel gepusht wordt, en dit afbreken van de blokkades te snel gaat, kan iemand deze veranderingen vaak niet bijbenen. Hierdoor kunnen er allerlei klachten ontstaan. Ook psychiatrische klachten, zoals psychoses. Er gebeurt dan zo veel tegelijk dat je daarvan helemaal uit je doen kunt raken, de zogeheten Kundalini Crisis. Je merkt dan dat er van alles met je en in je lichaam gebeurt, waarvan je niet goed snapt wat dat is. Je hebt er geen grip meer op en kunt er flink van in de war raken.

Normaal gesproken gebeurt dit echter alleen wanneer de snelheid van het ontwikkelen van de Kundalini groter is dan het aanpassingsvermogen van de persoon bij wie dit plaats vindt. Zo lang dit proces zorgvuldig en op een natuurlijke manier gebeurt, hoef je daar niet bang voor te zijn. En kunnen er waardevolle processen in gang worden gezet. Ik raad altijd aan om eerst de chakra’s te doen voor je de afstemming Kundalini doet. Je kunt eventueel ook volstaan met alleen Chakra Harmonie. Dit zorgt ervoor dat er genoeg blokkades zijn afgebroken zodat de Kundalini gemakkelijk kan opstijgen. Zonder crisisverschijnselen.

♦ ♦ ♦

 Vervolg: Deel 7, De Meridianen.

Hieronder staan alle delen in de juiste volgorde:

Het Energiesysteem

De Aura

De Auralagen

De Chakra’s

De Hoofdchakra’s

De Bijchakra’s

De Kundalini

De Meridianen

De Acupunctuurpunten

De Nadi’s

Reactions are disabled.