De meridianen of orgaanmeridianen aan de voorzijde van ons lichaam

DE MERIDIANEN OF ORGAANMERIDIANEN, BEKEND VAN DE ACUPUNCTUUR

Dit is deel 9 van een serie berichten over ons Energiesysteem. Deze keer het vervolg op de Kundalini: de Meridianen.

♦ ♦ ♦

Acupunctuurpunten als minichakra’s

De Meridianen zijn vooral bekend geworden door een eeuwenoude Chinese geneeswijze, de acupunctuur. Ze worden ook wel de orgaanmeridianen genoemd, omdat de meest bekende meridianen in bepaalde mate samenhangen met een orgaan. De meridianen zelf liggen dieper in het lichaam. Maar er zijn allerlei punten op de huid, de acupunctuurpunten, die met deze meridiaan zijn verbonden. En die via naalden kunnen worden gestimuleerd. Stimulatie kan ook door druk (acupressuur), met elektriciteit (elektro-acupunctuur) of op nog andere manieren geschieden. In feite zijn deze acupunctuurpunten een soort minichakra’s. Ze zijn vaak te voelen als kleine putjes. En je kunt ze vergelijken met reflexpunten. Niet alle acupunctuurpunten behoren tot een van de meridianen. Zo worden de acupunctuurpunten van de oren vaak gezien als reflexpunten met verschillende effecten.

12  orgaanmeridianen in paren

Deze energiekanalen die orgaanmeridianen worden genoemd zijn hele dunne energiekanalen waarvan er 12 bestaan. Ieder met de naam van een orgaan. Ook hebben ze een polariteit: ze worden als yin of yang beschouwd. Ze komen als paar voor, en ze bevinden zich zowel links als rechts in het lichaam. Daarnaast zijn er nog een aantal meridianen die los staan van een orgaan. Hoewel de orgaanmeridianen de naam van een orgaan hebben, is hun ligging niet beperkt tot de plek van dat orgaan. En liggen deze daar zelfs niet altijd bij in de buurt. Ze lopen vaak vanaf het hoofd naar beneden, of vanaf de voeten naar boven. En daarnaast vanaf het lichaam naar de handen of andersom. Ze komen daarbij meestal maar niet altijd langs het betreffende orgaan.

De werking van de meridianen

Volgens de beschrijving is de werking van de orgaanmeridianen breder dan wat je van alleen een orgaan zou verwachten. En nogal verschillend van wat de westerse medische wereld aan een orgaan toeschrijft. Ook hoeft verstoring in een orgaanmeridiaan niet te betekenen dat het orgaan waarvan het de naam draagt ook verstoord is. De verstoring kan ook heel andere delen van het lichaam betreffen. De acupunctuurpunten liggend aan de oppervlakte van het lichaam zijn verbonden met die meridiaan, en stimuleren de energie in die meridiaan vanaf dat punt.

♦ ♦ ♦

 Vervolg: Deel 9, De Acupunctuurpunten.

Hieronder staan alle delen in de juiste volgorde:

Het Energiesysteem

De Aura

De Auralagen

De Chakra’s

De Hoofdchakra’s

De Bijchakra’s

De Kundalini

De Meridianen

De Acupunctuurpunten

De Nadi’s

Reactions are disabled.