Acupunctuurpunten

De Acupunctuurpunten van borst en buik

DE ORGAANMERIDIANEN EN HUN ACUPUNCTUURPUNTEN: EEN KORTE BESCHRIJVING

Dit is deel 10 van een serie berichten over ons Energiesysteem. Deze keer het vervolg op de Meridianen: de Acupunctuurpunten.

♦ ♦ ♦

Meridianen in het lichaam, acupunctuurpunten aan de oppervlakte

De orgaanmeridianen zijn heel fijne energiekanalen in het lichaam, verbonden met acupunctuurpunten die aan de oppervlakte van het lichaam liggen. En van daaraf gestimuleerd kunnen worden. Ieder acupunctuurpunt heeft een eigen naam en een precies omschreven werking. Die niet op het betreffende orgaan invloed hoeft te hebben. Opvallend is ook dat de organen die in de westerse geneeswijze van minder belang zijn, zoals de blaas en de galblaas, het langste zijn en de meeste acupunctuurpunten hebben. En in de Oosterse zienswijze niet als minder belangrijk worden beschouwd.

Acupunctuurpunten en de Meridianen aan de voorzijde van het lichaam

Korte beschrijving van de 12 orgaanmeridianen

Voor een beter begrip van de meridianen volgt hier een overzicht van de 12 orgaanmeridianen, en van 2 toegevoegde meridianen. Er is een korte beschrijving van het de ligging van de meridiaan, zodat je ongeveer weet waar deze loopt. Verder zie je het aantal acupunctuurpunten en de polariteit: Yin of Yang. (Yin (vrouwelijk) en Yang (mannelijk) worden als complementaire krachten gezien, die elkaar in evenwicht houden.) Ook worden ze wel als 6 paren beschouwd, waarbij steeds een Yin- en Yang-orgaan aan elkaar gekoppeld zijn. Zoals de Longmeridiaan (yin) en de Dikkedarmmeridiaan (Yang). Zie daarvoor de tabel.

♦ ♦ ♦

Meridiaan: Longmeridiaan

Ligging: De Longmeridiaan loopt van de hoekpunt van de duimnagel via de binnenkant van de arm (iets rechts van het midden) naar de buitenkant van het sleutelbeen. En vervolgens ongeveer een vingerbreedte loodrecht naar beneden.

Acupunctuurpunten: 11

Polariteit: Yin

 


Meridiaan: Dikkedarmmeridiaan

Ligging: De Dikkedarmmeridiaan loopt van de hoekpunt van de wijsvinger via de buitenkant van de arm, langs de elleboog, ongeveer over het midden van de bovenarm via de schouder en de zijkant van de hals naar de bovenlip. Deze meridiaan eindigt onder de neusvleugel.

Acupunctuurpunten: 20

Polariteit: Yang


Meridiaan: Maagmeridiaan

Ligging: De Maagmeridiaan loopt van net onder het oog in het midden, over de hals naar de bovenkant van het sleutelbeen. Hier gaat deze meridiaan meer naar de buitenkant en via het midden van de borst (midden over de tepel), over de buik (hier verandert de lijn wat meer naar de kant van de navel). Vanaf de onderbuik gaat de lijn weer wat meer naar buiten, en over de voorkant van het been, iets naast het midden aan de buitenkant, eindigend aan de buitenkant van de tweede teen.

Acupunctuurpunten: 45

Polariteit: Yang

De acupunctuurpunten van de Maagmeridiaan die over buik en borst loopt


Meridiaan: Miltmeridiaan

Ligging: De Miltmeridiaan loopt van de buitenkant van de grote teen, via de binnenkant van voet en been, via buik en borst (tot een stukje onder het sleutelbeen). En maakt daar een afbuiging naar ongeveer het midden helemaal aan de buitenkant van de borst.

Acupunctuurpunten: 21

Polariteit: Yin

De Miltmeridiaan loopt van de grote teen, via been en buik naar de buitenkant van de borst


Meridiaan: Hartmeridiaan

Ligging: De Hartmeridiaan loopt vanaf de okselholte, via de binnenkant van boven- en onderarm, eindigend aan de binnenkant van de pinknagel.

Acupunctuurpunten: 7

Polariteit: Yin


Meridiaan: Dunnedarmmeridiaan

Ligging: De Dunnedarmmeridiaan loopt van de buitenkant van de pinknagel, langs de buitenkant van de onder- en bovenarm. Maakt dan een zigzagbeweging op de schouder, en gaat over de zijkant van de hals naar de wang. Van daar met een hoek naar de binnenkant van het oor (ongeveer het midden).

Acupunctuurpunten: 19

Polariteit: Yang

De Dunnedarmmeridiaan, loopt vanaf de pink via arm en schouder naar de wang


Meridiaan: Blaasmeridiaan

Ligging: De Blaasmeridiaan loopt vanaf de ooghoek over het voorhoofd, maakt daar een korte rechte hoek, gaat over de bovenkant van het hoofd en het achterhoofd via de nek naar de rug. Loopt vervolgens in twee banen parallel aan de ruggengraat. Eerst net naast de ruggengraat, tot in de knieholte, daarna teruglopend naar de bovenkant van de rug en vervolgens parallel aan de vorige baan weer naar beneden tot beide banen in de knieholte weer samenkomen. Over het onderbeen eerst over het midden, en lager iets naar de buitenkant loopt de Blaasmeridiaan onder de enkel langs over de buitenkant van de wreef en eindigt aan de buitenkant van de kleine teennagel.

Acupunctuurpunten: 67

Polariteit: Yang

De acupunctuurpunten van de Blaasmeridiaan, die over hoofd, rug en benen loopt


Meridiaan: Niermeridiaan

Ligging: De Niermeridiaan loopt vanaf de voetzool (net onder de bal van de voet, ongeveer in rechte lijn onder de tweede teen). En gaat verder via de binnenkant van de voet rond de enkel. Vervolgens over de binnenkant van onder- en bovenbeen naar het onderlichaam. Hier volgt een lijn iets verwijderd van de middenlijn van het lichaam tot het ongeveer een handbreedte onder de tepels iets verder van de middenlijn komt te liggen. Vervolgens gaat deze meridiaan over de binnenkant van de borst en eindigt tegen het sleutelbeen.

Acupunctuurpunten: 27

Polariteit: Yin

De acupunctuurpunten van de Niermeridiaan, die vanaf de voetzool naar het sleutelbeen loopt


Meridiaan: Pericardiummeridiaan of Kringloopmeridiaan

Ligging: De Pericardium of Kringloopmeridiaan loopt van de buitenkant net naast de tepel, met een boog naar de binnenkant van de arm. Over het midden van de bovenarm lopend naar de binnenkant van de middelvinger (in het midden tegen de nagel aan).

Acupunctuurpunten: 9

Polariteit: Yin


Meridiaan: Drievoudige Verwarmermeridiaan

Ligging: De Drievoudige Verwarmermeridiaan  (ook als 3-Verwarmer geschreven) loopt van de buitenkant van de ringvingernagel over de buitenkant van de arm via de schouder en de nek rond het oor. Ongeveer iets boven het midden van het oor aan de binnenkant gaat deze iets omhoog en vervolgens in een rechte lijn naar een holte vlakbij de buitenkant van de ooghoek.

Acupunctuurpunten: 23

Polariteit: Yang

De Drievoudige Verwarmer, loopt vanaf de ringvinger via arm en schouder naar het oog


Meridiaan: Galblaasmeridiaan

Ligging: De Galblaasmeridiaan loopt vanaf de buitenkant van de ooghoek naar de onder- en binnenkant van het oor, via enkele zigzaggende lijnen over de zijkant van het hoofd. Vervolgens over de zijkant van de hals met een boog naar de zijkant van de borst. Daarna wat meer naar de voorkant van de borst om vervolgens naar de punt van de onderste (zwevende) rib te lopen. Daarna loopt deze meridiaan met een boog naar de zijkant van de heup, loopt over de buitenkant van het been langs de enkel, en eindigt bij de buitenste nagelhoek van de vierde teen.

Acupunctuurpunten: 44

Polariteit: Yang

De Galblaasmeridiaan die van schedel naar voet loopt


Meridiaan: Levermeridiaan

Ligging: De Levermeridiaan loopt vanaf de binnenkant nagelhoek van de grote teen, boven de binnenkant van de enkel langs, over de binnenkant van onder- en bovenbeen. Vervolgens loopt deze meridiaan via de buitenkant van het schaambeen en iets meer naar de buitenkant van het bovenlichaam naar een punt ongeveer een handbreedte onder de tepel.

Acupunctuurpunten: 14

Polariteit: Yin

Toegevoegde meridianen

Naast de 12 hoofdmeridianen zijn er nog meer meridianen. Ik beperk me hier tot de twee belangrijkste: de Gouverneurmeridiaan en de Conceptiemeridiaan. Deze laatste wordt ook Conceptievat genoemd. Deze twee vormen een kringloop aan de voorzijde (Gouverneurmeridiaan) en achterzijde (Conceptiemeridiaan) van het lichaam. Ze staan met de andere meridianen in verbinding en voeden deze met energie.

♦ ♦ ♦

Meridiaan: Gouverneurmeridiaan of Du Mai

Ligging: De Gouverneurmeridiaan loopt vanaf ongeveer het stuitbeen over de middenlijn van de rug, over de schedel en de neus naar het midden van de bovenlip.

Acupunctuurpunten: 28

De Gouverneurmeridiaan die over de achterkant van het lichaam loopt


Meridiaan: Conceptiemeridiaan of Ren Mai

Ligging: De Conceptiemeridiaan (ook Conceptievat genoemd) loopt vanaf het midden van het perineum (tussen geslachtsdelen en anus) over de middenlijn van de buik en de borst. Vervolgens over de hals en via de kin naar het kuiltje onder de onderlip.

Acupunctuurpunten: 24

De Conceptiemeridiaan die over de voorkant van het lichaam loopt


Een overzicht van de Yin en Yang meridianen die aan elkaar gekoppeld zijn

Yin MeridianenYang Meridianen
LongmeridiaanDikkedarmmeridiaan
MiltmeridiaanMaagmeridiaan
HartmeridiaanDunnedarmmeridiaan
NiermeridiaanBlaasmeridiaan
PericardiummeridiaanDrievoudige Verwarmermeridiaan
LevermeridiaanGalblaasmeridiaan

De relatie van de meridianen met het energiesysteem

De meridianen ontvangen hun energie van de chakra’s, en geven deze door aan organen en weefsels. Ze vormen het verlengstuk van de chakra’s. In mijn ogen zijn ze dus geen op zichzelf staand geheel zoals dat in de Chinese zienswijze het geval is. Maar vormen ze een duidelijk onderdeel van ons gehele energiesysteem. Bij Soul Reiki is het mogelijk deze meridianen in hun geheel van energie te voorzien en in balans te brengen. Daarmee kan de gewenste werking gemakkelijker en sneller worden bereikt, dan met stimulatie van de afzonderlijke acupunctuurpunten het geval is. Ook is daardoor de kennis van ieder afzonderlijk acupunctuurpunt van minder belang, omdat het harmoniseren de gehele meridiaan in balans brengt. En dus ook de afzonderlijke acupunctuurpunten.

♦ ♦ ♦

Vervolg: Deel 11, De Nadi’s.

Hieronder staan alle delen in de juiste volgorde:

Het Energiesysteem

De Aura

De Auralagen

De Chakra’s: Inleiding

De Hoofdchakra’s 1-3

De Hoofdchakra’s 4-7

De Bijchakra’s

De Kundalini

De Meridianen

De Acupunctuurpunten

De Nadi’s

Comments are disabled.